web analytics

 

Mijn naam is Elly van Wijnbergen. Ruim 34 jaar ben ik inmiddels werkzaam binnen het complementaire veld. Gestart als energetisch therapeut, hoewel destijds niet onder die noemer. Daarnaast sinds 17 jaar als docent theorie en praktijk energetische geneeswijze, voorheen aan het Johan Borgman College (tegenwoordig instituut CAM), de laatste 15 jaar aan de Hogeschool Geesteswetenschappen (HGU), inmiddels doorgestart als Academie. Daarnaast visiteerde ik vier jaar artsen en therapeuten in de complementaire zorg in samenwerking met bureau Visie-tatie.

Het was aanvankelijk nooit de  bedoeling dit pad te bewandelen. Na het opzetten van een eigen schoonheidsinstituut in een nieuw gebouwd pand dacht ik het te hebben uitgestippeld destijds. Voltooide vervolgens de vakopleiding visagie, deed mee aan wedstrijden, won het NK in de RAI en reisde op en neer naar Middelburg om mij nog verder te bekwamen. Klandizie nam toe. Mijn bedrijf liep als een trein.

Maar het werken met mijn handen, de aanraking, bracht meer teweeg dan oorspronkelijk gepland. En terugdraaien bleek geen optie. Maar als ik hierin verder wilde, dan wel zo professioneel mogelijk, met alle tools die voorhanden waren. Dat waren er niet veel destijds. Pas twaalf jaar nadat ik mij had gevestigd als complementair therapeut verscheen de eerste vierjarige beroepsopleiding op HBO niveau op het Johan Borgman College (HJBC, tegenwoordig Instituut CAM). Paranormaal therapeut, zo heette de opleiding destijds. Tegenwoordig ‘Energetisch’. Vooralsnog een taai begrip.

Energetische therapie kent vele varianten. Toch is er in mijn oorspronkelijke manier van werken door de jaren heen niet heel veel gewijzigd. Wel blijkt in mijn praktijk auriculotherapie ofwel ooracupunctuur in samenwerking met energetische therapie dikwijls een mooie combinatie om elkaars werking nog meer te versterken. En bloed kruipt toch ook waar het niet gaan kan. Inmiddels vormt cosmetische acupunctuur een bijzonder leuke toevoeging als brug om dingen weer met elkaar te verbinden. Een beetje van alles. Uiterlijke schoonheid vraagt om innerlijk evenwicht.