Geloof in voodoo

Elly van WijnbergenFragmenten

Geloof jij zelf eigenlijk in voodoo? mailde iemand mij naar aanleiding van het artikeltje van gister.Ja, ik geloof in voodoo. Ik geloof in krachten die binnen een bepaalde cultuur worden gevoed door geloof en overtuiging middels rituelen. Krachten die als het ware een eigen leven gaan leiden op energetisch niveau door het richten van de aandacht.
Of wij er hier met zo’n gratis poppetje net zoveel mee kunnen doen, dat denk ik niet, maar onschuldig is het zeker niet.
In feite is het gebaseerd op geloof, maar daarom niet minder werkelijk. Des te sterker het geloof, des te sterker richt men de aandacht.
Ook al staan wij binnen onze Westerse cultuur veel verder van dit soort dingen af, wil dat niet zeggen dat wij niet in staat zijn tot dingen. Ik heb er geen twijfel over dat we energie op afstand kunnen richten door sterk aan iemand te denken. In feite is telepathie op niets anders gebaseerd. Dat herkennen we allemaal in meer of mindere mate. Aan iemand denken terwijl op hetzelfde moment de telefoon gaat.
Ik geloof niet dat de boze buurman dood neervalt zodra wij de bijgeleverde spelden in ons poppetje steken, maar het is niet ondenkbaar dat intentie op een bepaalde manier gevoeld word. Uiteraard afhankelijk van de mate van gevoeligheid van de buurman en het talent van de zender, maar toch…
Ik was dan ook hooglijk verbaasd toen ik de commercial op TV zag over het gratis zwarte voodoo poppetje bij de nieuwe Quest onder het motto: 
Prik het lekker van je af!
Natuurlijk kun je voodoo ook met een positieve intentie toepassen, maar zo staat het over het algemeen niet bekend. Althans, dat is niet direct wat in mijn hoofd opkomt bij het aanschouwen van een dergelijke commercial. Of
 misschien is dat mijn verknipte geest…