Slaapverlamming of zittende heks

Elly van WijnbergenFragmenten

Kent u ook dat gevoel, wakker worden, maar je lichaam niet kunnen bewegen?

Ronald Siegel, die vooral bekendheid verwierf door zijn onderzoek naar hallucinatorische ervaringen bij het gebruik van geestverruimende drugs schreef:

“(…)Er leek een donkere gestalte aanwezig te zijn in de kamer. Ik probeerde de dekens van me af te gooien en op te staan, maar ik was vastgenageld aan het bed. Er lag een gewicht op mijn borst. Mijn hart ging heftig te keer en ik had moeite met ademen. (…) Ieder woord kwam uit een mond die stonk naar tabak. (…) De taal was vreemd, als een soort Engels dat achterstevoren wordt gesproken.” 

Siegel, die nog steeds niet kon bewegen, keek naar de wekker op zijn nachtkastje. “Dit is geen droom,” dacht hij.

De eerste keer dat het mij overkwam (ooit) riep ik mijn echtgenoot, maar mijn mond deed het niet, er kwam geen geluid uit. Ik raakte lichtelijk in paniek en het leek een eeuwigheid te duren. In werkelijkheid was het een fractie in tijd.
Het is mij nog wel eens overkomen, maar minder heftig als die eerste keer.
Als je het eenmaal ervaren hebt is het nieuwtje eraf. Toch blijft het een vervelende ervaring. Je hart bonkt net zoals die keren dat je, net voordat je in slaap valt met een rotklap van je fiets of in een gat valt en je vervolgens ligt te schudden in je bed.

Vanuit wetenschappelijke benadering noemt men het verschijnsel van niet kunnen bewegen slaapverlamming.

Mythes vertellen andere dingen:

Veel culturen in de hele wereld kennen hun eigen variant van de “Old Hag” uit Newfoundland.

In Vietnam komt midden in de nacht een “Grijze Geest” slachtoffers ophalen om ze tot ver voorbij de bergen te dragen.

Het Japanse equivalent is de “Kanashibari” die toverkracht gebruikt om zijn slachtoffers te verlammen.

In Zanzibar drukt de gevreesde “Popobawa” op de borst van slapende mensen en laat ze “geluidloos schreeuwen”

In het zuiden van Amerika heet de druk die een gruwelijke demon of heks op de borst uitoefent “witch sitting” (het zitten van de heks).

Waar ligt de oorzaak, in de geestenwereld, of in een onbekend gebied van het slapende brein?

NASCHRIFT 17 december 2016: Een verzoek van Maxim om een link naar zijn website toe te voegen om meer informatie te geven over wat slaapverlamming allemaal kan inhouden. Bij deze Maxim.