web analytics

Braingym

Posted on 0 Comments 2 Leestijd 133 views

Wat betekent dat kruis? vraagt Dustin. (7)
Dustin is niet zo’n prater maar komt langzaamaan steeds meer los.
Doorgaans geven kinderen zelf aan wat ze nodig hebben, onbedacht, intuïtief. Welk detail vraagt hun aandacht op welk moment. Vandaag is het voor het eerst de poster met de braingymoefeningen* aan de wand, links van de behandelstoel. Hij lag al vaker in de behandelstoel, maar niet eerder vroeg deze poster zijn aandacht.

Ik benut het moment als instap voor een oefening waarvan ik denk dat hij daar profijt van kan hebben en houd hem twee beeltenissen voor. Eén van een groot kruis en één met twee parellelle strepen. Het zien van een kruis integreert beiden hersenhelften. De parallelle strepen niet. Bij welk beeld voelt Dustin zich comfortabeler.

Die, wijst hij. De verticale strepen.
kruisloopAls hij de oefeningen doet gebeurt er wat hij zelf al aanwijst. De kruisloop waarbij zijn rechterhand zijn linkerknie moet raken en zijn linkerhand de rechter doet hij niet gekruist maar parallel. Het kost hem duidelijk moeite om de oefening die van nature als een normale loopbeweging is ook juist te doen. Denken en bewegen, leren en onthouden, is voor Dustin geen automatisme.

Ook de in-de-knoop houding voor rust en ontspanning krijgt hij niet zomaar voor elkaar. img_2133Het gaat alle kanten op, de kruising met zijn vingers. Als ik help door hem eerst de zwembeweging te laten doen met zijn handen, voordat hij de ene over de andere kruist, lukt de oefening wel.
Aankomende week gaat hij dit enthousiast oefenen, belooft hij. Samen met mama.

*Braingym, ontwikkeld door Paul Dennison, is een programma met bewegingsoefeningen waarbij de samenwerking tussen de linker- en rechter hersenhelft gestimuleerd wordt en er voor zorgt dat leren dan gemakkelijker gaat.

“Bewegen is de sleutel to elk leerproces.”

– Paul Dennison

signature

Recente artikelen

Paniek bij de tandarts

Posted on 0 Comments

Hij is vier en stapt parmantig binnen. Hoi, zeg ik. Hoi. Wat kom je bij me doen? Hij haal zijn schouders op, weet het niet zo goed. Moeder vertelt dat hij erg in paniek is geraakt bij een tweede bezoek aan de tandarts. En dat die hem vervolgens doorverwees naar ...

Boos om van alles

Posted on 0 Comments

Hij (7) geeft zelf aan wanneer hij zin heeft in een behandeling. Dat is inmiddels alweer een tijdje geleden. Nu is hij telkens boos om van alles. Om de juf. Om thuis. En dat wil dan maar niet over gaan. ‘En elke keer als ik boos wordt, ...

Wil je een reactie geven?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Comments Yet.

Previous
Middelvinger