Over bang zijn

Elly van WijnbergenFragmenten

De discussie die drie weken geleden begon onder mijn column ‘erg sociaal of paranormaal’ bracht nogal wat teweeg. Mensen die hierover verder willen discussiëren kunnen vanaf deze week ook terecht in de rubriek ‘paranormaal’, in het forum. Deze rubriek biedt de mogelijkheid, de algemene discussie over het paranormale, voort te zetten. Uw vragen, opmerkingen, suggesties en verhalen naar aanleiding van mijn column zie ik weer graag tegemoet, zoals u dat gewend bent. Onder mijn column dus, via de praat mee knop.

Wat kan iemand verwachten?

Tijd om weer te antwoorden op de vragen, die nog niet eerder aan bod kwamen. Grietje had een vraag naar aanleiding van de column ‘erg sociaal of paranormaal’.

Zij vroeg wat iemand kan verwachten die besluit iets met paranormale vermogens te gaan doen. Zij vroeg of ik een advies heb met betrekking tot de vraag over bang zijn, die ik Marieke stelde. Leest u het nog eens door om uw geheugen op te frissen…

Wat kan iemand verwachten? In dat antwoord kan ik kort en duidelijk zijn. Van alles! Reden om bang te zijn? Misschien wel. Maar bedenk dan, dat aan alles een aangename en een minder aangename kant zit. Je zult ongetwijfeld dingen tegenkomen die onaangenaam zijn. Maar of dat een reden is om er niets mee te doen…

Bang zijn is niet altijd verkeerd. Als iemand een pistool op je hoofd richt en je weet niet dat het een pistool is, zul je geen doodsangst ervaren. Als je weet dat er een dodelijke kogel inzit wel. Maar als je kunt kiezen uit het wel en niet weten van dat, dan weet ik het wel… Het is een stuk veiliger om dingen te zien voor wat ze zijn. En zeker als het gaat om dingen waar we niet genoeg van weten. Ze zijn niet minder bedreigend.

Mijn advies?

Rustig aan. Alles op zijn tijd. Luister vooral naar jezelf. Bepaal je eigen tempo. Loop niet te hard van stapel. Ga geen dingen doen waarvan bekend is, dat ze risico met zich mee brengen. Zoek geen sensatie… Blijf met beide benen op de grond en overweeg. Gebruik niet alleen je gevoel, maar ook je verstand.

Men denkt vaak dat er een andere wereld open gaat, als je je meer openstelt voor het ‘paranormale’. Valt allemaal best mee. Geen andere wereld dan die er altijd al was. Verdieping in het paranormale is geen duik in het diepe. Het wordt ‘paranormaal’ genoemd, omdat we het niet als ‘normaal’ ervaren. Het is niet zo, dat op het moment dat je besluit er iets mee te doen, de dingen om je heen veranderen. Alles wat je opeens waarneemt was er ook al toen je het niet waarnam. Het gaat meer om het plaatsen van gevoelens en ervaringen die nog nooit eerder een dergelijke plaats hadden. Het anders leren interpreteren van gevoelens dan je voorheen deed. En dat is niet gemakkelijk. Maar wel de moeite waard.

Het gaat ook om een stukje hervinden van je oerkracht. Dat zijn we in onze westerse cultuur verleerd. We denken het niet te weten, maar we weten meer dan we denken. We denken dus meer dan we voelen. Denk daar maar eens over na…