Erg sociaal of paranormaal

Elly van WijnbergenFragmenten

Sensitief, paranormaal, groot sociaal invoelingsvermogen…

‘Elly, waar ligt de grens. Die is er toch niet, lijkt me.’ Degene die dit aan mij vraagt beschikt in elk geval over een groot sociaal invoelingsvermogen. Ze vindt het eigenlijk best leuk als ik haar vertel dat de andere termen wellicht ook op haar van toepassing zijn. Eigenlijk weet ze dat ook wel. En eigenlijk wil ze er ook niks mee. In elk geval niet nu.
‘Bang dat je bang wordt?’ vraag ik haar.
‘Ja Elly, dat denk ik inderdaad’.

Er is geen duidelijke grens. Ben je paranormaal als je sensitief, ‘gevoelig’, bent. Ben je met een groot sociaal invoelingsvermogen misschien wel paranormaal? ‘Maar ik beleef nooit iets’, zeggen mensen dan. ‘Nou ja, bijna nooit…… Ik heb geen paranormale ervaringen.’

Toen een paranormaal genezer mij vertelde dat ik paranormaal was, dacht ik eigenlijk hetzelfde. Alle spannende verhalen die ik kende over helderziende mensen waren op mij niet van toepassing. Goed, er kwam een helende energie uit mijn handen. Dat wist ik inmiddels, maar die beelden……

In de loop der jaren leerde ik, dat alles waar ik op wachtte er al lang was. Alleen wist ik nooit hoe ‘paranormaal’ dat was.
Ik had ook een groot sociaal invoelingsvermogen. Ik voelde met veel mensen mee. Ook op afstand. Ik kon me in veel mensen ‘verplaatsen’. Ook op het gebied van fysieke pijn. Als iemand mij vertelde dat hij pijn in zijn knie had zweeg ik maar. Ik had het ook. Ik vertelde het niet. Ik wilde niet overkomen als degene die het ook weer had. En als iemand een bepaalde gemoedstoestand had, was het ook zeker de mijne. Dat invoelen, dat meevoelen, had alles te maken met die ‘paranormale’ vermogens. Ik wist niet dat ik ze had, maar daarom was het niet minder paranormaal.

Iemand die paranormaal is hoeft niet altijd ook over helende vermogens te beschikken. Ook kan iemand enkel over helende vermogens beschikken zonder paranormaal waar te nemen.

Paranormale vermogens komen voor in vele varianten. Helderzien, helderweten, helderhoren, heldervoelen, helderruiken.

Paranormale vermogens hebben we allemaal. De één wat meer, de ander wat minder. En een groot sociaal invoelingsvermogen is dus best een beetje meer ‘paranormaal’.