Over The secret gesproken

Elly van WijnbergenFragmenten

Twee weken terug kreeg ik via mail het advies de film The secret eens te bekijken.
The secret? Nooit van gehoord.
Nog diezelfde avond vertellen twee vrouwen in mijn praktijk enthousiast over een workshop die ze de dag ervoor hadden gevolgd. Een workshop over The secret, daar is veel over te doen.
Zat ik dan misschien op een andere planeet? Toch maar eens kijken…

Een aantal maanden geleden kreeg ik van vriend K. ook een link kreeg toegestuurd, het eerste deel van een film op Youtube. Of ik eens wilde kijken en mijn visie wilde geven.
Zo gezegd zo gedaan.

Een week of drie terug, toen ik niet zoveel te schrijven had, kwam ik opeens op het idee om op mijn site even te linken naar de film op Youtube, maar… ik kon én de mail én de film niet meer terug vinden. Hoe die heette dat was ik vergeten. Ik wacht maar even af, dacht ik, wie weet kom ik het nog tegen.

Afijn, bij het aanschouwen van de eerste beelden van The secret, dacht ik, verrek, dit heb ik gezien. Dít is de film die ik zocht op Youtube… Hoe grappig, dat is ook precies waar die film om draait. Gooi je wens in ons universum en er wordt aan gewerkt. U vraagt en wij draaien, oftewel, richt je aandacht en het universum brengt je precies wat je nodig hebt.
Die gedachte op zich snijdt hout, sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het zo werkt. De wet van de aantrekkingskracht, de weg van oorzaak en gevolg. Daarover heb ik vaak genoeg geschreven in eerdere columns.
De film op zich is geen slechte vertaling van hoe het werkt, maar het kennen van The secret brengt ons niet per definitie tot die sleutel van geluk. Het maakt misschien enkel gretiger naar dingen die we menen nodig te hebben. Zoals het in deze film wordt gepresenteerd verbloemt het in m.i. het meest essentiële…
Kortom, een leuke marketing aanpak m.b.t. onze wensen, maar wél typisch Amerikaans.

Als we uitgaan van de leer van karma dan gaat het niet zozeer om die wens die we in vervulling laten gaan, maar om de weg er naar toe.

Toch vind ik de film de moeite van het zien waard. Het is tenslotte aan ons wat we ermee doen.

Nog niet gezien?

De hele film, te zien op www.grenswetnschap.nl (Met dank aan Annelies, Afke en Guanita)

Onderzoek naar The secret.

En achter deze link een aardige samenvatting.